Date

Jantje heeft vanavond een date met Marietje. Jantje woont twee kilometer van Marietje. Vanavond gaan ze voor hun date naar de film. Jantje vertrekt thuis, kijkt op de klok en ziet dat hij gemiddeld 30km per uur moet rijden om op tijd te kunnen komen bij zijn date. Hij heeft echter pech: de hele eerste kilometer rijdt er een tractor voor hem. Hierdoor kan hij slechts 15km per uur rijden. Na precies één kilometer kan hij de tractor inhalen en geeft Jantje vol gas. Jantje rijdt in een oude auto en heeft een topsnelheid van 90km per uur. Kan hij nog op tijd bij zijn date zijn?

Nee. Als Jantje bij zijn vertrek gemiddeld 30km per uur moet rijden, dan betekent dat dat hij 4 minuten de tijd heeft om bij zijn date met Marietje te komen: als je 4 minuten lang aan 30km per uur rijdt, dan leg je 2 km af. Jantje rijdt 1 km lang maar 15km per uur, wat betekent dat hij 4 minuten doet over die eerste kilometer. Daarna moet hij nog een kilometer afleggen, terwijl de 4 minuten om zijn.