Kipnuggets

Een fastfood restaurant verkoopt kipnuggets in porties van 6, 9 en 20. Het fastfood restaurant verkoopt alleen hele porties kipnuggets.

Wat is de grootste hoeveelheid kipnuggets die je niet kan bestellen bij het fastfood restaurant? (Ofwel, die niet in de kipnuggets porties geserveerd kunnen worden).

43.

Na 6 kunnen alle getallen die deelbaar zijn door 3 worden besteld (want ze zijn een som van 6-en en 9-s). Na 26 kunnen alle getallen gedeeld worden door 3 én 20 worden afgetrokken Na 46 zijn alle getallen deelbaar door 3 als ze door 20 (2x) zijn afgetrokken. Dus na 46 kan elk getal verdeeld worden over de 3 porties. Dus vanaf 46 afgeteld, is 43 het eerste getal die niet deelbaar is door 6, 9 en 20. Hierdoor is 43 het grootste aantal kipnuggets die niet geleverd kan worden met de drie porties.