Kop of Munt

Kop of munt (ook wel kruis of munt of tossen) is het opgooien van een muntstuk. Hierbij kan de munt landen op twee verschillende zijdes. Theoretisch gezien is de kans bij kop of munt natuurlijk 50%, maar in de praktijk blijk dit niet zo te zijn. Er bestaan munten die verzwaard zijn aan één kant en dan dus vaker winnen, maar een recentelijk onderzoek toonde ook het volgende aan:

Onderzoekers van Stanford Universiy registreerden met een speciale camera hoe mensen een muntje opgooiden voor het spel kop of munt. De camera maakte 1000 beelden per seconden. Uit het onderzoek bleek dat een munt tijdens het spel gemiddeld genomen vaker landt op de zijde die ook onder ligt voor de opgooi. De kans dat een munt op dezelfde zijde terecht komt als voor het opgooien is 51 tot zelfs 60 procent, zo meldt nieuwssite Physorg.com. Dat effect is volgens de wetenschappers te verklaren aan de hand van de bewegingen die een muntstuk in de lucht maakt. Omdat de meeste mensen een munt met hun duim de lucht in lanceren, roteert een munt niet alleen om zijn eigen as, maar draait het geld ook als een frisbee in het rond.

Om dus 100% zeker te zijn van een eerlijk spel kop of munt moet de munt twee keer opgegooid worden, met dezelfde zijde aan de onderkant. Bij kop-munt wint de ene persoon en bij munt-kop de andere. Als beide worpen gelijk zijn dan wordt er opnieuw gegooid.