Risk

Volgens velen het beste bordspel ooit gemaakt: Risk. Het principe van het spel kennen de meeste mensen wel, het gaat om continenten en landen veroveren. Echter is de basis van dit spel een kwestie van kans. Er wordt namelijk met dobbelstenen gegooid om de aanval en verdediging van de legers te simuleren. Wie het hoogste gooit wint, echter heeft het verdedigende team het voordeel dat ze winnen bij een gelijk gegooid getal. Ook moet het aanvallende team altijd één leger niet laten meespelen in het gevecht en mag het verdedigende team beslissen met hoeveel dobbelstenen er gegooid gaat worden na de worp van de aanvaller.

Kansberekening Dobbelstenen

Hieronder een overzicht van de kans van aanvaller en verdediger in verschillende situaties, waarbij er vanuit wordt gegaan dat alle dobbelstenen worden gebruikt door de verdedigende partij. Er wordt uit gegaan van het aantal dobbelstenen niet het aantal legers. De aanvallende partij heeft dus altijd 1 leger meer staan dan het aantal dobbelstenen waar mee gegooid wordt.

Aanvaller: dobbelsteen Verdediger:

Aanvaller wint 41.67%
Verdediger wint 58.33%

Aanvaller: dobbelsteendobbelsteen Verdediger: dobbelsteen

Aanvaller wint 75.42%
Verdediger wint 24.58%

Aanvaller: dobbelsteendobbelsteendobbelsteen Verdediger: dobbelsteen

Aanvaller wint 91,64%
Verdediger wint 8,36%

Aanvaller: dobbelsteen Verdediger: dobbelsteendobbelsteen

Aanvaller wint 10,61%
Verdediger wint 89,39%

Aanvaller: dobbelsteendobbelsteen Verdediger: dobbelsteendobbelsteen

Aanvaller wint 36,27%
Verdediger wint 63,73%

Aanvaller: dobbelsteendobbelsteendobbelsteen Verdediger: dobbelsteendobbelsteen

Aanvaller wint 65,60%
Verdediger wint 34,40%

Hieronder een overzicht van alle winkansen tot 10 dobbelstenen:

Kansberekening Kaarten

Na het veroveren van minstens één land ontvangt de speler een kaart. Dit kan een poppetje, paard, kanon of een joker zijn. Er zitten twee jokers in het spel, deze gelden voor alles. Bij drie dezelfde kaarten ontvang je gratis legers. De kans is als volgt:

Set in 3 kaarten: 33,41%
Set in 4 kaarten: 77,80%
Set in 5 kaarten: 100%

De kans dat je een set maakt met de 4e kaart, nadat de eerste 3 dat niet deden: 66,70%. De kans dat je een set maakt van een specifiek plaatje (poppetje, paard, kanon) is als volgt:

Specifieke set in 3 kaarten: 11,13%
Specifieke set in 4 kaarten: 25,93%
Specifieke set in 5 kaarten: 33,33%

Advies

De aanvallende partij staat nooit voor bij een gelijk of lager aantal dobbelstenen, maar dit neemt af naarmate de legers groter worden. Bij een gelijk aantal legers van 5 begint de aanvallende partij voordeel te krijgen.